Proč se vyplatí naučit šít?

Ještě v nedávné minulosti byl šicí stroj součástí téměř každé domácnosti. Naše maminky a babičky ovládaly dovednosti související se šitím na stroji, bez problému zaštopkali díru na koleně, nebo prošili zip na kalhotách či na větrovce. Kdybychom se podívali ještě do pozdější minulosti tak bychom zjistili, že žena se musela naučit šít, jinak by mohla jen snít o nové halence, či šatech, zácloně, ubrusu, nebo novém závěsu. Dnes je pro nás jednodušší pořídit si nové věci, než se potrápit něco si originálně ušít.

 

bavlnene platno (2)

 

V poslední době jsme však zaznamenali návrat k domácímu šití. Důvody jsou různé. Zunovala se nám nabídka oblečení v obchodech. Také může být důvodem zhoršená kvalita věcí no a v neposlední řadě je třeba zmínit internet, který nám dává mnoho možností, ať už naučit se šít z návodů, kterých na internetu najdeme množství a každý z nich nás krok za krokem provede všemi potřebnými šicími dovednostmi, nebo nám nabízí široký sortiment látek a galanterie.

 

vianocna bavlna

 

Jak začínáme...

V první řadě tvorbou a šitím vlastních projektů šetříte čas a peníze. Nemusíte opět shánět švadlenu, která vám něco ušije nebo prošije. Navíc spokojenost z takového projektu bude neměřitelná. Za druhé, pokud si šijete od začátku do konce sami, tak víte do jakého materiálu investujete své peníze a většinou si vyberete kvalitní látku. Začínáme jednodušším projektem, jako například. nákupní tašky, zástěry, ubrusy...a zvolíme si látku se kterou se lépe pracuje než je např. bavlněné plátno. Postupem času se dostaneme ik složitějším projektům, třeba však k tomu trpělivost a hlavně se nevzdávat při nějakém neúspěchu.