Jak vybrat spací vak pro dítě?

Spací vak je jedním z nejoblíbenějších produktů pro děti na trhu. Jedná se o "kapsu" do které oblékáme děti ke spánku. Je obvykle velmi pohodlný a teplý, neboť je vyroben z materiálů, které udržují teplo.

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvážit použití spacího pytle pro vaše ratolesti. Pojďme se tedy podívat na některé z nich:

  1. Bezpečnost: při používání peřiny nebo deky na přikrytí hrozí, že během spánku dítěti nešťastně překryje obličej a dýchací cesty. Spací pytel se dá zapnout pomocí zipu, nebo knoflíků což znamená, že se děti během noci z něj nemohou svléknout, ani se do nej zamotat.
  2. Pohodlnost: spací pytel pro děti je vyroben z materiálů, které jsou velmi pohodlné a příjemné na dotek. To znamená, že vaše děti se budou cítit velmi pohodlně a dokážou se dobře vyspat.
  3. Tepelný komfort: jak již bylo výše zmíněno, tak spací pytel se pomocí zipu nebo knoflíků zapíná, aby se dítě během noci z něj nemohlo svléknout. Je stále přikryté a neodkopává se jako při použití deky. Tím pádem se vyspí lépe i rodič, protože se nemusí trápit s neustálým nočním zakrýváním dítěte během chladnějších, zimních nocí.
  4. Uspávání: mnoho dětí má problém usnout v novém prostředí, nebo když jsou daleko od domova. Spací pytel poskytuje pocit útulnosti, bezpečí a pocitu domova, který může pomoci dětem usnout.
  5. Šetření místa: spací pytel zabírá velmi málo místa a může být skladován kdekoli. To znamená, že vám ušetří místo v domě nebo v autě. Je lehký a jednoduchý na přenášení. Můžete ho vzít s sebou kamkoli jdete, například. na kempový výlet, na návštěvu přátel a rodiny nebo dokonce k přenocování v hotelu.

 

spaci vak

 

Chcete-li použít spací pytel pro vaše děti, měli byste zvážit několik věcí:

  • První věc, kterou musíte udělat, je zvolit správný rozměr spacáku. Měli byste zvolit velikost, která odpovídá velikosti vašeho dítěte.
  • Kromě toho musíte zvážit i materiál, ze kterého je vyroben. Většina spacích pytlů pro děti je vyrobena z měkkého a příjemného materiálu, který udržuje teplo. Většinou se k šití vaku používá klasické bavlněné plátno, mušelín vafle, ale také i umělé materiály jako minky a velvet, které jsou velmi příjemné na dotek a šetrné k citlivé dětské pokožce.
  • Další věcí, kterou musíte zvážit, je teplota v místnosti, kde bude váš dítě spát. Spací pytel má obvykle určený rozsah teplot, při kterých je optimální používání.
  • Nakonec, měli byste zvážit také to, jak často bude vaše dítě používat spací pytel. Pokud ho plánujete používat často, vyplatí se zvolit kvalitnější a odolnější spací pytel. Pokud ho však plánujete používat pouze příležitostně, můžete si vybrat také levnější možnost.

 

spaci vak 3

 

"TOG" teplotní koeficient se používá k určení tepla a pohodlí při používání spacích pytlů. Výraz TOG znamená Thermal Overall Grade a představuje jednotku měření tepelného výkonu materiálu. Tento koeficient určuje, jaké množství tepla je materiál schopen izolovat. Čím vyšší je TOG, tím lepší je izolační působení materiálu a tím teplejší a pohodlnější je spaní ve spacím pytli. Materiál s vyšší TOG hodnotou může být těžší a méně prodyšný, zatímco materiál s nižší TOG hodnotou může být lehčí a prodyšnější, což umožňuje lepší regulaci teploty.

 

Spací pytle s hodnotou:

  • TOG 0,5 - velmi tenké, vhodné pro tropické a velmi teplé noci.
  • TOG 1 - tenké na teplé letní noci.
  • TOG 2,5 - celoroční spací pytle, v místnostech kde je teplota (18 - 21°C).
  • TOG 3,5 - chladné, zimní noci.

 

Následující tabulka se Vám pomůže zorientovat, co byste měli obléct pod spací pytel při určitých teplotách podle TOG vaku.

2

 

Je důležité zvážit i další faktory při výběru spacích pytlů, jako například klimatické podmínky, nadmořská výška a individuální preference. Protože teplotní pohodlí je subjektivní, každý by měl zvážit potřeby a preference svého dítěte.

Spací pytel pro děti je skvělou volbou pro rodiče, kteří chtějí zajistit pohodlí a bezpečí svých dětí při spánku. Pomáhá při uspávání dětí a poskytuje jim pocit útulnosti a bezpečí. Pokud zvážíte správnou velikost, materiál a teplotu, může být spací pytel pro vaše dítě velmi užitečným produktem