Co ušít z bavlněného plátna? Máme pro Vás 5 nápadů

Bavlněné plátno je odolná, hustě tkaná látka. Plátno z biobavlny je dokonalé pro šití oblečení, hraček pro děti, či doplňků do domácnosti. Máme pro vás 5 nápadů z internetu, co z něj můžete ušít.

 

Co je vlastně bavlněné plátno?

Bavlněné plátno je pevný bavlněný materiál s výraznou plátnovou vazbou. Je to hustě tkaná a odolná látka, která je ideální pro šití. Výhodou je, že středně těžké bavlněné plátno by nemělo být náročné na práci ani na levném domácím šicím stroji. Hladká vazba materiálu usnadňuje definování rovných linií střihu a je skvělým průvodcem při lemování. A tak je to ideální látka pro vaše domácí projekty.

 

karo na FB

 

Nápady, na šití z bavlněného plátna

 

1. Hračky pro děti

Naše potištěné plátno z bavlny má certifikaci OEKO-TEX® Standard 100 Class I. To znamená, že potištěná látka byla testována na přítomnost 100 chemikálií, které jsou pro člověka nejškodlivější. Certifikát OEKO-TEX® Standard 100 (třída I) se vydává pro textilní výrobky, které jsou zcela bezpečné při kontaktu s pokožkou a slinami kojenců a dětí do 3 let. Z tohoto odolného a bezpečného materiálu tedy můžete svobodně tvořit hračky pro děti, jelikož nehrozí žádná otrava, bude-li děťátko hračku cucat.

 

2. Deka

Naše bavlněné plátno s potiskem je ideální pro ušití podložky, deky nebo hrubšího ubrusu. V létě bude relax u vody čistým potěšením. Potištěné bavlněné plátno můžete vycpat polštářovou výplní a vytvoříte si měkkou prošívanou deku, kterou využijete doma jako doplňkový přehoz v zimě. Nejlepší na tom je, že deku stačí hodit do pračky.

Tip: Podšijte bavlněné plátno závěsem do sprchy a získáte voděodolnou piknikovou deku, ideální, pokud je tráva ještě orosená. Návod naleznete zde.

 

bavlna na FB

 

3. Podložka nebo pelíšek pro domácího mazlíčka

Plátno z organické bavlny je ideální i pro ušití pelíšku pro domácí zvířata nebo podložku na hraní. Materiál se jednoduše udržuje čistý, stačí jej prát v pračce. Vyplňte látku polštářovinou a váš mazlíček si bude užívat v měkkoučkém pelíšku. Díky OEKO-TEX® certifikátu si můžete být jisti, že pelíšek bude ušit z bezpečného materiálu pro domácí zvířátka.

 

Tip: Pokud se váš pejsek rád zachumlá pod přikrývku, můžete mu podle tohoto návodu ušít pelíšek se zabudovanou “jeskyňkou”, do které se může schovat.

 

4. Obal na knihy

Milujete knihy, nosíte je všude sebou a hledáte obal, který je ochrání? Bavlněné plátno s potiskem můžete použít pro tvorbu obalu na knihy. Z plátna vytvoříte textilní, šitý obal na knihu, který ji bude chránit před nečistotami v tašce. Vytvořit můžete také oboustranný obal a podle chuti můžete měnit jeho stranu. 

Postupovat můžete podle tohoto návodu.

 

5. Ubrus

Bavlněné plátno je ideální materiál pro ušití ubrusu. Pokud se ubrus zašpiní, je snadné ho vyprat. V nabídce máme různé potisky, takže jistě najdete design, který se bude hodit do vaší kuchyně.

 

V tomto videu najdete návod, jak obšít rohy na ubrusu, aby byly krásně začištěny.

 

Věříme, že se vám naše tipy z internetu pro šití z bavlněného plátna líbily. Tvořte s bavlněným plátnem z naší nabídky. Budeme rádi, pokud nám fotografie svých ušitých výrobků pošlete.